Kadarka
A kadarka eredetét tekintve nem kárpát-medencei fajta, ma már annyira fontossá vált, hogy kijelenthetjük, a kékfrankos mellett a másik hazai szőlőfajtánk. Nagy valószínűséggel egy balkáni fajtáról van szó. Számos hasonneve van, így például a törökszőlő, a fekete budai, a skadarka Szerbiában vagy a gamza Bulgáriában. A kadarka igazi nemzeti üggyé vált és számos termelő állt mellé, időt és energiát nem kímélve kezdett el alkotni a fajtából. Régi írások a legelterjedtebb szőlőfajtaként említik a 19. században.
Magyarországon 325 hektáron találkozni vele, arányaiban a legelterjedtebb a Szekszárdi borvidéken, mennyiségileg pedig a Kunsági borvidéken találkozni vele legtöbbször. Közepesen mély rubin, bíbor színvilág, piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, friss fűszerek, paprika, mézeskalács, finom herbás és diszkrét virágos jegyek jellemzik.