Borok évjárat szerint
Nagy borok csak különleges évjáratban születnek - mondja a fáma, de vajon hihetünk neki?
A nagy évjáratok esetében a szőlő a számára legoptimálisabb hatások mellett növekedhet, egészen a téli csend utáni első pillanattól a szüret idejéig. Ahány szőlőfajta, annyiféle igény, amelynek teljesülni kell, hogy az adott év megfelelő minőségű gyümölcsöt teremjen. A szőlőnek minden életszakaszában más és más külső tényezőre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön.
Az eltérő borvidékeken eltérő fajtákkal és eltérő időjárási hatásokkal találkozhatunk. Ezért gyakran előfordul, hogy míg bizonyos év a Villányi borvidéken különlegesen nagy évjáratú borok készítésére termet lehetőséget, addig Tokajban kevésbé kiemelkedő évjáratot hagy maga után. Egy adott borvidéken belül a különböző dűlők is különböző természeti hatásoknak vannak kitéve, ez az úgynevezett mikroklimatikus hatás. Ha kíváncsiak vagyunk egy bor évjáratára, érdemes tisztában lennünk az aktuális borvidékre és évre vonatkozó időjárási körülményekkel.