MÁDI KÖR
MÁDI KÖR
A Mádi kör - Eredetvédelmi Egyesület pártoló tagjai közé tartozunk.
A Tokaj - Hegyaljai borvidék világhírű boraival és az azokat készítő borászokkal való ismerkedés és szakmai kapcsolat okán rendszeresen részt veszünk az Egyesület rendezvényein.
Mádi Kör tematikus borkóstoló 2023.11.11.
2021.évjárat bemutatása
A Mádi Kör pártoló tagjaként egy kivételes borkóstolón vettünk részt, mivel a Márton napi újbor kóstoló helyett a 2021.évjárat tételeit kóstoltuk a mádi borászok interpretációjában.
A 2021. évet utólag egy különleges évjáratnak lehet minősíteni:
- a tavasz hűvös idővel köszöntett be, helyenként még fagyok is megjelentek, bár ez nem okozott olyan mértékű károsodást, mely a szőlők fejlődését veszélyeztette volna.
- a száraz márciust esősebb április követte, melynek jótékony hatása a kevesebb növényvédőszer használatában köszönt vissza.
- az átlagos nyarat egy hűvösebb és esősebb augusztus követte, melyet azután a szüreti időszakban egy 30%-kal kevesebb csapadékot adó szeptember követett.
A manapság már ritkaságnak számító hűvös évnek köszönhetően a szőlőszemekben magas savkoncentráció alakult ki, mely hatások a borokban is megmutatkoznak. A szüreti időszak kitolódott azért, hogy a savkoncentrációt csökkentse az érési folyamat, ugyanakkor a cukortartalom növekedése nem kedvezett a száraz boros tételeknek. Az a fajta szüreti ’’időkapu’’ mely a száraz borokhoz tartozó szőlő alapanyag szüretelést megköveteli, egy szűk idősávra koncentrálódott, mely szeptember végét – október elejét jelentette.
Az édes borokhoz használt szőlőszemeket október végén – november elején szedték le a termelők.
A magas savtartalom hatására a borok érlelési potenciálja a szakemberek szerint 10-15 évet is elérheti!
Az édes borok minősége a várakozások szerint elérheti az 1999-es évjáratot, melyet a XX. század legjobb évjáratának minősített a boros szakma, de mindenképpen legalább olyan jó lesz, mint a 2013-as év, amit az elmúlt évtized legjobbjának tartanak a szakemberek.
A Mádi kör elnökének – ifj.Szepsy István – véleménye szerint ’’ a 2021.évjárat mérföldkő lesz a borvidék életében! ’’
A tematikus kóstolón 14 tételt kóstolhattunk a Juliet Viktor, a Demetervin, a Szepsy, a Holdvölgy, a Lenkey, a Pelle, a Barta, az Árvay, a Budaházy és a Royal Tokaji pincészet bemutatóján.
A bemutató igazán nagy kihívást jelentett a vendégek számára, mivel a 8., 10. tétel után már senki nem volt szomjas! Ugyanakkor szakmai módon kellett még a 14. tételt is értékelni, mely egy normál 6-os borkóstolóhoz képest igazán szép teljesítmény volt!
Egyértelműen szinte valamennyi száraz bor esetén a savtartalom 8 g/liter érték körüli, vagy afeletti volt, míg az alkohol 13 % körül mozgott. A maradék cukor viszont a hűvös évjárat adottságai okán visszafogott mértékben jelent meg az egyes borászatoknál.
Az édes boros szekcióban a fiatal évjárat okán az aszúk és a szamorodnik még nem kerültek bemutatásra, viszont a késői szüret ( late harvest ) verziók annál inkább megmutatták, hogy a ritkán tapasztalt hűvösebb évjárat elhúzódó szüreti időszaka milyen zamatokat képes adni a Tokaj borvidéki boroknak. Az utolsó 6 bornál már Tündének is felcsillant – nem csak a bortól – a szeme, mivel a csajos édes illatok és ízek lehengerlő módon követték egymást.
A magas cukorfokot a magasabb savak harmonikussá tették, emiatt a kortyokat frissnek és semmiképp nem eltelítő jellegűnek éreztük.
A late harvest boroknál is 8,0 g/l körüli savak vibráltak, melyeket a 120 g/l feletti maradék cukor ( ! ) tartalom egyensúlyozott ki. A fiatal tételek ellenére lenyűgöző ízvilággal mutatkozott be a 2021.évjárat, melyet csak a Tokaji borvidéken tudunk ilyen bőséges kínálat mellett megízlelni.
A Bene Borshop szerint a száraz tételeknél a Demetervin Mád Max bora és a Barta Öreg Király furmintja volt a legfinomabb, míg az édes verziónál a Juliet Viktor sárgamuskotály túlsúlyos late harvestje, valamint a Pelle pincészet furmint -sárgamuskotály cuvée-je tetszett legjobban.
Meglátásunk szerint a száraz tételek zöménél viszont a savaknak még kerekedni kell, bár Barta Károly borász szakemberrel – a Mádi kör alelnökével - folytatott beszélgetésünk alapján a savak maximum lágyabbak lesznek, de az évjárati adottságokon alapvetően nem fog változtatni az időbeli érlelés sem.
Kíváncsian várjuk majd a hordós és a palackos érlelést követően a 2021-es szamorodnikat és az aszúkat.